Endret: 27 okt 2016     Opprettet: 25 aug 2011

Råd mot brann

Noen råd mot brann

Norge har vært nummer én på verdenstoppen i antall branner per innbygger de siste 36 årene, tett fulgt av Nigeria på andreplass. Desember er den måneden i året det brenner mest i Norge. På grunn av stearinlys og et veldig høyt generelt strømforbruk, øker risikoen for brann med hele 70 prosent.

Sikringsskapene «koker» over grunnet dette høye energi- og strømforbruket vi normalt har i denne årstiden. Førjula og jule- og nyttårshelgens festligheter gjør det ikke tryggere…

TAUSE RØYKVARSLERE

I følge Obosbladet nr 8 - 2003 sier Ronny Tande ved Sikkerhetssenteret i Hobøl at «nye tester vi gjort her på senteret, viser at 80 til 90 prosent av alle nordmenn har røykvarslere som ikke varsler ulmebrann». Ulmebrann kalles også glødebrann - en brann med kald røyk der det utvikles kullos. Og det er kullosen som dreper - mens folk sover.

Om lag hver fjerde brann i Norge er slike ulmebranner. De ioniske røykvarslerne som de fleste har i sine hjem, vil som oftest forbli taus under slike branner. Har du derimot en optisk røykvarsler, vil denne straks begynne å pipe. Forsøk har vist at vanlige røykvarslere kan holdes noen få centimeter over ulmebrannen uten at røykvarsleren gir lyd fra seg.

SKAFF DEG EN IONISK RØYKVARSLER

Tande sier til Obosbladet at «ioniske varslere fungerer utmerket ved branner med åpen flamme og varmeutvikling. Ved ulmebranner derimot vil de ikke redde liv.» Han sier videre at «den ioniske variantene [kan] «lukte» røyk, men den optiske «ser» røyk. Sikkerhetssenteret oppfordrer derfor alle til å ha optiske varslere i tillegg til de «vanlige», eller kjøpe en kombinasjonsvarsler. Først da er du sikret mot alle typer brann.»

- Finner du et merke for radioaktivitet på baksiden av varsleren din er du eier av en ionisk brannvarsler, sier Tande til Obosbladet.

Styret i Verksgata borettslag, vil med dette oppfordre den enkelte beboer til selv å tenke gjennom dette. Men vi forholder oss til gjeldende lov om brannvern og kommer ikke med noe påbud om innkjøp av optiske røykvarslere.

NOEN HUSKEREGLER FOR Å FORHINDRE BRANN

Bruk aldri vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover eller er borte.

Dersom sikringer, brytere eller stikkontakter er unormal varme, tyder det på overbelastning.

Forlat aldri rom med stearinlys.

Husk å slå av kokeplater.

Ikke bruk skøteledning på skøteledning - ikke trekk ledninger gjennom dører.

Ikke gjør elektrisk arbeid du ikke har lov til.

Ikke røyk på senga.

Slå av TV med hovedbryteren for natten og når du er borte fra leiligheten.

Støvsug ofte bak TV og datamaskin. (Støv og elektrisk spenning er dårlig kombinasjon).

Trekk ut kontakten av kaffetrakter, strykejern og vaskemaskin når de ikke er i bruk.

Vær kritisk til unormalt rimelig el-produkter og brukte hvitevarer.

DERSOM DET BRENNER

Den største faren med brann er panikken som oftest oppstår. Kunnskap og praktisk innsikt i hvordan branner sprer seg er derfor ytterst viktig. Men for alminnelig folk ikke så enkelt å få til, og det føles nok litt i overkant dramatisk at man skal ha brannøvelser i sitt eget hjem. Men om man følger godt med når det er brannøvelser på jobb, skole etc., er nok det veldig lurt!

Et pulverapparat varer i ca. ti sekunder. Hold god avstand til brannen og kryp om nødvendig sammen og hold lengst ut på slangen og klem ned håndtaket mens du sikter på bunnen av flammene. Gå sakte nærmere flammene. Men prøv og spar en liten mengde pulver i tilfelle brannen blusser opp.

Ikke bruk vann på fett og olje som brenner. (Husk storbrannen i Trondheim før jul 2002!). Kvel brannen ved å prøve å legge på lokket, et teppe, eller ved å bruke pulverapparatet.

Dersom du ikke kan gå inn i et brennende rom, bør du tømme pulverapparatet gjennom dørsprekken for deretter å lukke døren. Pulverapparatet vil utløse en kjemisk reaksjon som demper eller kveler brannen.

Vann på elektriske apparater kan gi støt. Prøv å bryte strømmen og bruk pulverapparat.

Lukk vinduer og dører dersom du må forlate rommet.

Kilde: Obosbladet nr. 8 - 2003